Health and Sustainability: conceptual challenges and alternatives methodology for the analysis of analysis of local systems of Food and Nutritional Security.
PDF (Português (Brasil))

How to Cite

Burlandy, L., Maluf, R., Magalhães, R., Reis, M., Mafra, L., & Frozi, D. (2015). Health and Sustainability: conceptual challenges and alternatives methodology for the analysis of analysis of local systems of Food and Nutritional Security. Tempus – Actas De Saúde Coletiva, 9(3), Pág. 55–70. https://doi.org/10.18569/tempus.v9i3.1786

Abstract

Sustainable development processes involve cooperative strategies, interdisciplinary dialogue and intersectoral coordination. The exclusive focus on individual sectors or aspects of social dynamics is unlikely to be able to support the formation of systems of governance capable of facing new challenges. Seeking to analyze experiences and learning rescue around the implementation of intersectoral public’s actions, this paper presents the methodological assumptions of the systems approach in analyzing the implementation of Local Systems of Food Security and its relation to the debate on sustainable development models. In defining these assumptions, it takes into account the context (biome, density, socio-organizational, socioeconomic reproduction of families and institutions), the conditions of Food Security families and the food system, taking into account four dimensions of analysis: intersectionality, decentralization, participation and equity. It explores the interfaces and relationships between the promotion of decentralized Food Security Systems and sustainable models of development. Finally, we propose a reference model for the monitoring of processes of decision making and shaping of organizational designs that promote dialogue and solving conflicts of interest.
https://doi.org/10.18569/tempus.v9i3.1786
PDF (Português (Brasil))

References

. Anjos, L. A., Burlandy, L Construção do conhecimento e formulação de políticas públicas no Brasil na área de Segurança Alimentar e Nutricional. C S Col 2010; 15 (1): 19-30.

. Brasil. Presidência da República. Casa Civil. Lei N0 11.346 de 15 de setembro de 2006. Cria o Sistema Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional – SISAN com vista a assegurar o direito humano á alimentação adequada e dá outras providências. Brasília: Presidência da República, 2006.

. Pinheiro, A.R. O. Análise histórica do processo de formulação da política nacional de segurança alimentar e nutricional (2003-2006): atores, idéias, interesses e instituições na construção do consenso político. Tese defendida no Programa de Pós- graduação em política social. Departamento de Serviço Social da Universidade de Brasília, como requisito parcial para obtenção do Título de Doutor em política social; 2009.

. Pessanha, L. Santos, C.V. Mitchell, P.V. Indicadores para avaliar a Segurança Alimentar e Nutricional e a garantia do Direito Humano à Alimentação: metodologia e fontes de dados. Trabalho apresentado no XVI Encontro Nacional de Estudos populacionais. Caxambu, 2008.Disponível em www.abep.nepo.unicamp.br/encontro2008/.../ABEP2008_1489.pdf

. Santos, S, M.C. e Santos, L.M.P. Avaliação de políticas públicas de segurança alimentar e combate à fome no período de 1995-2002. Abordagem metodológica. Cad. Saúde Pública, 23 (5):1029-1040, 2007. Disponível em: http://www.scielo.br/pdf/csp/v23n5/05.pdf

. Correa, A.M.S. Leon, L.M; Sampaio, M.F.A. Panigassi, G; Escamilla, R.P. Insegurança Alimentar no Brasil; do desenvolvimento de instrumentos de medida aos primeiros resultados nacionais. IN Paes-Sousa, R & Vaitsman, J. Avaliação de políticas e programas do MDSResultados. Vol 1 Segurança Alimentar e Nutricional. Brasília: SAGI/MDS, 2007.

. Burlandy, L; Magalhães, R & Maluf, R (coords). Construção e promoção de sistemas locais de segurança alimentar e nutricional: aspectos produtivos, de consumo, nutricional e de políticas públicas. Série Relatórios Técnicos 3. Rio de Janeiro: CPDA/UFRRJ, 2006. Disponível em http://www.ufrrj.br/cpda/ceresan/docs/relatoriotecnico3.pdf.

. Hartz Z.M.A., organizador. Avaliação em saúde: dos modelos conceituais à prática na análise da implantação de programas. Rio de Janeiro: Editora Fiocruz; 2000. p. 49-88.

. Viacava, F. et al. Uma metodologia de avaliação do desempenho do sistema de saúde brasileiro. Ciênc. saúde coletiva, Set 2004, vol.9, no.3, p.711-724. Disponível em http://www.scielosp.org/pdf/csc/v9n3/a16v09n3.pdf.

. Viacava, F. et al. Uma metodologia de avaliação do desempenho do sistema de saúde brasileiro. Ciênc. saúde coletiva, Set 2004, vol.9, no.3, p.711-724. Disponível em http://www.scielosp.org/pdf/csc/v9n3/a16v09n3.pdf.

. Vasconcellos, M. J. E. Pensamento sistêmico – o novo paradigma da ciência. Campinas, Papirus, 2003.

. Capra, F. A teia da vida, uma nova compreensão científica dos sistemas vivos. São Paulo: Editora Cultrix, 2003.

. Santos, B. S. Crítica à Razão Indolente: contra o desperdício da experiência. S. Paulo: Cortez, 2001.

. Hirschman, A. O. Desenvolvimento por efeitos em cadeia: uma abordagem generalizada.Estudos CEBRAP, N. 18, Outubro-Dezembro/1976.

. Maluf, R. S. Atribuindo sentido(s) ao desenvolvimento econômico. Estudos Sociedade e Agricultura, R. Janeiro, n. 15, 2000, p. 53-86.

. Sen, A. The Concept of Development. In: Chenery, H. and Srinivasan, T.N. (eds.).Handbook of Development - Vol. I. Amsterdan, North Holland, 9-26, 1988.

. Santoro, P. e Pinheiro, E. (orgs). O município e o solo rural. São Paulo: Instituto Polis, 2004.

. Barraclough, S. L. And end to hunger? The social origins of food strategies. London, Zed Books, 1991.

. Hirschman, A. O. Rival views of market society and other recent essays. N. York, Viking Press, 1986.

. Flick, Uwe. Desenho da pesquisa qualitativa. Porto Alegre: Artmed, 2009.

. Minayo MCS, Assis SG, Souza ER, organizadoras. Avaliação por triangulação de métodos: abordagem de programas sociais. Rio de Janeiro: Editora Fiocruz; 2005. 244 pp.